Kuchnia Amerykańska

Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju można zjeść dania z grilla lub typu fast food. Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie mogło mieć swoje źródła również w kuchni innych narodów. Jednak przez lata receptury te były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy (np. hot dogi i hamburgery to modyfikacje dań niemieckich) do tego stopnia, że potrawy te uważane są za typowo amerykańskie. Istnieją różne odmiany kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest wołowina. Jakkolwiek dzięki usprawnieniu transportu łatwo psujących się produktów żywnościowych powoli te różnice się zacierają.