Kuchnia Polska

Czym byłaby polska kuchnia, gdyby nie bogata historia kraju? Granice naszego państwa, które zmieniały się na przestrzeni wieków, a także silne wpływy krajów ościennych zdecydowanie oddziaływały na naszą rodzimą tradycję kulinarną. Widać w niej wpływy litewskie, rosyjskie, austriackie, niemieckie, żydowskie i francuskie. Dlatego też często trudno jest jednoznacznie określić stopień polskości konkretnego dania. Niemniej jednak, mimo wpływu wielu kultur, dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać. Na kulinarnej mapie kraju widnieją dania, które na stałe wpisały się do kanonu kuchni polskiej. Kuchnia polska to w dużej mierze kuchnie regionalne ukazujące bogaty wachlarz smaków i aromatów.To właśnie w nich oraz w dawnej kuchni szlacheckiej tkwi esencja kuchni polskiej, w której ceni się naturalność oraz jakość składników, będących kwintesencją dobrego smaku.