Kuchnia Marokańska

Maroko to kraj o bogatej historii, która kształtowała się przez wieki zarówno pod wpływem pierwszych berberyjskich plemion osiadłych na tych terenach już w starożytności, jak i narodów, dla których Maroko przez wieki stanowiło smaczny kąsek. Do nich należy zaliczyć Fenicjan, a później Rzymian, którzy podbili kraj w 42 roku n.e. W VII wieku Maroko trafiło pod panowanie Arabów, którzy odcięli się od kalifatu i stworzyli swój własny system rządów na tych terenach. Efektem tego najazdu była islamizacja kraju. Wyraźnie widoczne są także wpływy hiszpańskie, portugalskie, brytyjskie i francuskie, będące następstwem walk pomiędzy państwami europejskimi o te strategiczne tereny. Ostatecznie rywalizację tę wygrała Francja. Maroko znajdowało się pod jej protektoratem od 1912 roku. Uzyskało niepodległość w 1956 roku, a sułtanat, który do tej pory był formą rządów, został zastąpiony dziedziczną monarchią konstytucyjną.