Kuchnia Meksykańska

Meksyk to kraj wielu kultur, prawdziwa mieszanka języków, obyczajów i smaków. Mieszkają tu imigranci z różnych stron świata, rdzenna ludność indiańska, a także potomkowie pierwszych kolonistów hiszpańskich i francuskich. Ogromna spuścizna kulturowa i kulinarna, jaką pozostawili po sobie Indianie zamieszkujący te tereny w czasach prekolumbijskich, oraz wpływy europejskie z nowego świata, tworzą niezwykłą kombinację. Współczesny Meksyk dzieli się na 31 regionów administracyjnych, a każdy z nich ma własną kulturę. Jeśli chodzi o sztukę kulinarną, to można dokonać podziału na kuchnię północy oraz centrum i południa kraju. Północ to jałowe, skaliste ziemie i surowy klimat. Osadnicy zamieszkujący te tereny nauczyli się tu żyć, uprawiać rośliny i hodować bydło. Centrum i południe kraju to tereny niezwykle urodzajne, dobrze nawodnione i pozwalające na zdecydowanie większą różnorodność upraw. Występują tu soczyste, przepełnione słońcem owoce i warzywa, oraz dary morza, wyławiane z Morza Karaibskiego i Oceanu Spokojnego.