Kuchnia Chińska

Kuchnia chińska rozwija się od kilku tysięcy lat. Już u zarania imperium uznano, że to, co spożywamy, wpływa na zdrowie, a także na sprawność umysłu i duszy. Kuchnia chińska skupia w sobie dziedzictwo wielu kultur azjatyckich - m.in. koreańskiej i japońskiej. Na przestrzeni wieków władcy Chin pochodzili z różnych części Azji, a dzięki temu dania przyrządzane w poszczególnych okresach rozwoju i dominacji wielu dynastii, zyskiwały nowy charakter i smak. Każdy region w tym kraju ma swoje tradycje przyrządzania i przyprawiania dań. Niemniej jednak, niezależnie od wszelkich różnic, wszystkie te kuchnie łączy zamiłowanie do harmonii smaku, aromatu, koloru i struktury pożywienia. Ze względu na małą tolerancję produktów mlecznych, Chińczycy skupili się na czterech najważniejszych dla nich grupach żywności: zbożach, warzywach, owocach i mięsie. Dlatego też w kuchni chińskiej nie zauważymy krowiego mleka, ewentualnie mleko sojowe lub sery sojowe, np. tofu przyrządzane na rozmaite sposoby.